Zobrazit na mapě

Zámek Zbiroh

Hrady a zámky

Podle legendy hrad Zbiroh založil Zbyněk Zajíc z Valdeka, který při jednom z honů se svou družinou zabloudil. Po západu slunce vyšplhali na nejbližší vrchol, aby se rozhlédli po okolí. Žádné obydlí ale nezahlédli, uložili se ke spánku a ráno ke svému překvapení zjistili, že je kolem nich spousta jeleních parohů. Pán je dal sesbírat a rozhodl se na tomto místě postavit hrad. Ze sbírání parohů vznikl název Zbiroh. První skutečnou písemnou zmínku o hradu lze najít v roce 1230.

Zbirohu se také často říká zámek tří císařů. Jeho majiteli se totiž na čas stali Karel IV., Zikmund Lucemburský a Rudolf II. Zbiroh vystřídal řadu majitelů, mj. Přemysl Otakar II., rody Rožmberků, Kolowratů, Lobkoviczů. Od roku 1609 jej vlastnila královská komora. 

Svou dnešní podobu rozlehlého renesančního zámku Zbiroh získal na konci 16. století, v držení císaře Rudolfa II. Habsburského. Během třicetileté války byl vypálen,  na čas se stal vězením významných osob. Posledními soukromými majiteli byli Colloredo-Mansfeldové (1879 -1945). V období 1912-1928 pobýval na zámku Alfons Mucha a vytvořil zde své proslulé dílo - Slovanskou epopej. Roku 1943 tu sídlil štáb SS, od roku 1945 ho užívala naše armáda, opustila jej až v roce 1997. Po značných opravách byl 18. 6. 2005 otevřen pro veřejnost. 

Pravidelně tu probíhají komentované prohlídky, během nichž se dozvíte poutavý příběhem historie hradu a zámku Zbiroh, navštívíte Strousbergův, Zednářský i Secesní salonek, projdete se  interiéry zámeckého křídla a na konci prohlídky můžete obdivovat velkolepé křišťálové lustry v Muchově sále. Prohlédnete si i nejstarší část původního románsko-gotického hradu a gotickou kapli Nanebevzetí Panny Marie. A také nahlédnete do zdejší tajemné studny, která je nejhlubší v Evropě.  

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Zámek Zbiroh je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Zámek Zbiroh je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Dnes zobrazeno 17x

Velmi pěkný rekreační dům (chalupa) resp. kvalitně zařízené první patro domu k pronájmu v oplocené zahradě (bazén, trampolína, posezení, gril) v malé obci na Křivoklátsku jen 2 km od zámku Zbiroh.

3 ložnice / max 7 osob
číslo chalupy: 2106

Velmi pěkná chata k pronájmu leží na kraji obce v klidné lokalitě u lesa v oploceném areálu (bazén, terasa s posezením, krb) v malebném regionu středních Čech při vstupu do CHKO Brdy (cykloturistika).

3 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 2008
Zámek tří císařů Zbiroh je české šlechtické sídlo s opravdu bohatou historií. Ukrývá nejhlubší studnu v Evropě i nejstarší hradní kapli u nás.

Velmi pěkná chata k pronájmu leží na kraji obce v klidné lokalitě u lesa v oploceném areálu (bazén, terasa s posezením, krb) v malebném regionu středních Čech při vstupu do CHKO Brdy (cykloturistika).

3 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 2007

Velmi pěkná chata k pronájmu leží na kraji obce v klidné lokalitě u lesa v oploceném areálu (bazén, posezení, krb) v atraktivním regionu středních Čech při vstupu do CHKO Brdy (cykloturistika).

3 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 2006

Pěkně zařízená chata s oplocenou zahradou (zastřešená veranda s posezením, terasa s posezením, plynový gril, ohniště) leží u lesa v malebném údolí řeky Berounky v centru CHKO Křivoklátsko.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2466

Chalupa resp. zcela samostatná pěkně zařízená část chalupy s vlastním vchodem a zcela samostatnou oplocenou zahradou (trampolína, posezení, krb) v malebném prostředí u řeky Berounky a nedaleko lesa.

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chalupy: 1701

Pěkná stylově zrekonstruovaná prostorná chalupa s velkou zahradou (posezení, gril) na kraji malé obce v atraktivním regionu na severním úpatí vrchoviny Brdy pod vrchem Plešivec.

5 ložnic / max 9 osob
číslo chalupy: 1423

Velmi pěkná nově zrekonstruovaná chata k pronájmu ve velké oplocené zahradě (zapuštěný bazén, posezení, gril) na malebném místě na samotě v atraktivní oblasti v těsné blízkosti CHKO Český kras.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 1614

Akceptované poukázky a asociace