Zobrazit na mapě

Rozhledna Bolfánek

Rozhledny

Rozhledna Bolfánek stojí na vrchu Žďár ve výšce 583 m n. m. nedaleko městečka Chudenice v okrese Klatovy. Vysoká je 45 m, po vystoupání 138 schodů se vám z vyhlídkové plošiny otevře nádherný výhled na široké okolí – Šumavu, Český les, hrady Radyni u Plzně i Přimdu a také Doupovské hory a Brdy. Za velmi dobré viditelnosti jsou vidět i Alpy.

Rozhledna byla postavena v roce 1845, má poměrně bohatou historii. Původně tu stávala kaplička postavená na paměť návštěvy řezenského biskupa Wolfganga. Ten tu roku 973 v nedaleké jeskyni pod skálou přenocoval, když se vracel z Prahy, kde vysvětil prvního českého biskupa Dětmara. V letech 1722 – 1725 tu postavil František Josef Černín, podle návrhu architekta Maxmiliána Kaňky, velký poutní kostel, který byl však za císaře Josefa II. zbořen. Zachovala se pouze věž, lidově zvaná Bolfánek (počeštěný název jména Wolfgang). Zachovalá věž slouží od roku 1810 jako rozhledna. V roce 1845 byla zvýšena na 45 metrů a změněna v nynější podobu, která připomíná klatovskou Černou věž. Práce provedl tesařský mistr Jan Kubát z Pušperka.

U paty věže je vstup do kapličky, kudy je možné sestoupit po schodech až ke skále, na níž je postavena. Kámen má údajně léčivé účinky. Jedna z pověstí praví, že pokud se prasklina ve skále zvětší natolik, že jí projde těhotná žena, otevře se cesta pro pekelné síly.

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Rozhledna Bolfánek je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Rozhledna Bolfánek je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Dnes zobrazeno 10x

Pěkná a útulná srubová chata k pronájmu na oploceném pozemku (terasa s posezením, ohniště) leží v malé obci v malebné krajině severního šumavského podhůří jen 7 km od Klatov.

0 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2315

Pěkně zařízená chata k pronájmu s oplocenou zahradou (zapuštěný vyhřívaný bazén, gril, trampolína, stolní tenis,…) leží u lesa v chatové osadě s krásným výhledem do širokého okolí jen 10 km od Klatov.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 2462
Rozhledna Bolfánek stojí na vrchu Žďár ve výšce 583 m n. m. nedaleko městečka Chudenice v okrese Klatovy.

Dnes zobrazeno 25x

Pěkná jednoduše zařízená chata na kraji obce pod lesem v oplocené zahradě (posezení, gril, ohniště) v těsné blízkosti přírodního koupání v malebné krajině šumavského podhůří.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 1421

Jednoduše zařízená chata k pronájmu leží na neoploceném pozemku (terasa s posezením, elektrický gril) na severní straně šumavského podhůří v malé obci mezi Klatovy a Domažlicemi.

1 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 2497

Zrekonstruovaná stylově zařízená chalupa k pronájmu se zcela uzavřeným dvorem (bazén, travnatá plocha pro míčové hry, basketbalový koš, pergola, posezení) v malé obci na návsi jen 6 km od Domažlic.

3 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 1071

Velmi pěkná chalupa resp. samostatná část chalupy k pronájmu se samostatným vchodem, prostornou obytnou místností a zahradou (posezení, krb) leží v malé chodské obci jen 8 km od Domažlic.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chalupy: 2266

Pěkně a stylově zařízená chalupa k pronájmu s oplocenou zahradou (finská sauna, posezení, krb s grilovacím kamenem) leží v malebné krajině na severní straně šumavského podhůří jen 10 km od Klatov.

3 ložnice / max 7 osob
číslo chalupy: 24100

Dnes zobrazeno 14x

Stylově s nádechem historie zařízená prostorná chalupa k pronájmu s infrasaunou a s velkou zahradou (pergola s posezením, stolní tenis, trampolína, krb) na okraji malé obce v malebné krajině Pošumaví.

6 ložnic / max 18 osob
číslo chalupy: 1738

Akceptované poukázky a asociace