Zobrazit na mapě

Přehrada Lipno

Oficiální název je sice vodní nádrž Lipno, ale mnohem častěji se označuje jako přehrada Lipno, Lipenská přehrada nebo také jihočeské moře.

Je součástí Vltavské kaskády (Vrané, Štěchovice, Slapy), je jejím nejvyšším 4. stupněm. Vybudováno bylo v letech 1952 - 1959, jeho rozloha 48,7 m2 mu zajistila prvenství, je největší vodní plochou v České republice. Při napouštění Lipna bylo zatopeno několik údolních šumavských obcí.

Dosahuje délky 44 km a v místě největší šířky, u Černé v Pošumaví, činí vzdálenost obou břehů 10 km. Jezero má průměrnou hloubku 6,5 m, maximální hloubka je 21 m.

Vodní dílo Lipno od roku 1960 tvoří soustava dvou hrází, umělých vodních nádrží a dvou vodních elektráren, nazvaných Lipno I a Lipno II.

Zcela ojedinělou stavbou je podzemní hydroelektrárna, která byla na Lipně vybudována. Ve skalním masivu byla uměle vytvořena jeskyně s výškou 37 m, do níž by se vešel celý chrám svatého Víta v Praze. V ní je v hloubce 171 m uložena elektrárna. 

Vodní nádrž Lipno je největší uměle vytvořené jezero u nás. Leží v CHKO Šumava v nadmořské výšce 726 m, asi 20 km jižně od Českého Krumlova.

Břeh Lipna měří v obvodu téměř 150 km, lemují ho četné cyklostezky, pláže a dětská hřiště.

Lipno je atraktivní rekreační oblastí s pestrou nabídkou vodních sportů (kánoe, jachting, katamarány, windsurfing i kiteboarding), půjčoven šlapadel, paddleboardů, lodí i motorových člunů. 

Nejvyhlášenější pláže jsou v Černé v Pošumaví, v Horní Plané, v Lipně nad Vltavou nebo ve Frymburku.

Pro výlety můžete využít pravidelnou linku lodní dopravy nebo si užít okružní jízdu s občerstvením. Oblíbené jsou také lipenské přívozy, které hojně využívají i cyklisté.

Fotogalerie - Přehrada Lipno

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Přehrada Lipno je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Přehrada Lipno je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Velký prostorný rekreační dům (chalupa) k pronájmu s wellness zázemím (vířivka, sauna), kulečníkem a oplocenou zahradou (bazén, stolní tenis, pergola, ohniště) leží jen 900 m od přehrady Lipno.

6 ložnic / max 14 osob
číslo chalupy: 2358

Nový velmi pěkně zařízený prostorný rekreační dům v oplocené zahradě (bazén, hřiště, terasa s posezením, gril) leží na mimořádně atraktivním místě jen 300 m od přehrady Lipno (od pláže).

4 ložnice / max 18 osob
číslo chalupy: 1622
Přehrada Lipno je atraktivní rekreační oblastí s pestrou nabídkou vodních sportů. Nejvyhlášenější pláže jsou v Černé v Pošumaví, v Horní Plané, v Lipně nad Vltavou nebo ve Frymburku.

Pěkně zařízená chata k pronájmu se zahradou (zastřešené posezení, zahradní krb, vyžití pro děti) leží na kopci u lesa v klidné chatové osadě na atraktivním místě s výhledem na přehradu Lipno (1 km).

2 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 2498

Pěkně zařízená zděná chata, resp. polovina dvojchaty se samostatným vchodem na neoploceném pozemku (altánek, posezení, krb) jen 200 m od přehrady Lipno (koupání, rybaření). Cykloturistika.

1 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 1333

Velmi pěkná zcela samostatná polovina dvojchaty s terasou na neoploceném pozemku (posezení, gril). Ubytování jen 200 m od pláže Lipenské přehrady (koupání, vodní sporty, rybaření).

2 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 0216

Velmi pěkně zrekonstruovaná chata k pronájmu na neoploceném pozemku (pergola s posezením a krbem) leží v chatové osadě u lesa jen 150 m od přehrady Lipno (koupání, rybaření, vodní sporty).

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 1811

Pěkně zařízená rekreační chalupa s krbovnou leží ve velké zahradě (trampolína, stolní tenis, posezení, ohniště) v malém městečku u Lipenské přehrady jen 1,5 km od místní pláže (koupání, vodní sporty).

5 ložnic / max 12 osob
číslo chalupy: 2198

Pěkná nově zrekonstruovaná chata k pronájmu s terasou (posezení) leží na neoploceném pozemku (ohniště) v chatové osadě nedaleko lesa jen 500 m od přehrady Lipno (koupání, rybaření, vodní sporty).

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 1739

Akceptované poukázky a asociace