Zobrazit na mapě

Přehrada Hněvkovice

Vodní nádrž Hněvkovice byla vybudována na řece Vltavě v letech 1986 - 2010  jako primární zdroj technologické vody pro jadernou elektrárnu Temelín. Patří k nejnovějšímu stupni Vltavské kaskády, najdete ji zhruba 4 km od Týna nad Vltavou.

Betonová přehradní hráz o délce 191 m a výšce 27 m vytvořila jezero o rozloze 312 ha a délce až 16 km. Přehradní jezero se táhne od hráze asi 15 km proti proudu Vltavy a zasahuje téměř až k Hluboké nad Vltavou. 

Přehrada Hněvkovice byla postavena jako víceúčelové vodní dílo v souvislosti s výstavbou Jaderné elektrárny Temelín. Na levém břehu leží čerpací stanice užitkové vody pro jadernou elektrárnu Temelín a plavební komora, na pravém břehu leží vodní elektrárna.  Její provoz je plně automatizován a je dálkově řízen z centrálního dispečinku vltavské kaskády ve Štěchovicích.

Po koruně hráze vede kromě silnice také cyklotrasa č.1079 Hluboká nad Vltavou–Týn nad Vltavou, která je součástí Vltavské cyklistické cesty. Přehrada Hněvkovice je vyhledávaná také pro rekreaci s plaváním, vodními sporty a rybařením.

V okolí přehrady jsou zajímavé turistické cíle, naučné stezky a také zde podél vody vede Svatojakubská cesta - Jihočeská, po níž dojdete až do Českých Budějovic a dále na jih.

Tipy na další turistické cíle v okolí Hněvkovické přehrady:

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Přehrada Hněvkovice je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Přehrada Hněvkovice je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Nově zrekonstruovaná chalupa resp. zcela samostatná část chalupy se stylovou společenskou místnosti, samostatnou zahradou (posezení, krb, dětský koutek) a zapuštěným bazénem na kraji malé obce.

4 ložnice / max 11 osob
číslo chalupy: 1331

Pěkná účelně zařízená chata nabízí pronájem v tichém prostředí chatové osady na místě s nádherným výhledem na řeku Vltavu (možnost rybaření a přírodního koupání) jen 4 km od Týna nad Vltavou.

3 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 1510
Přehrada Hněvkovice je vyhledávaná pro rekreaci s plaváním, vodními sporty a rybařením.

Zrekonstruovaná jednoduše zařízená chata k pronájmu leží v částečně oplocené zahradě (terasa s posezením, gril) na okraji rekreační osady v malebném prostředí u řeky Vltavy (ideální pro rybáře).

2 ložnice / max 7 osob
číslo chaty: 1761

Dřevěná jednoduše zařízená chata k pronájmu stojí na oploceném pozemku (posezení, ohniště) v malé osadě na atraktivním místě na Vltavské cyklotrase a jen 100 m od řeky Vltavy (ideální pro rybáře).

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2429

Jednoduše zařízená chata k pronájmu leží na neoploceném pozemku (posezení, krb) v chatové osadě u Dubenského rybníka a lesa nedaleko od CHKO Třeboňsko a jen 15 km od Hluboké nad Vltavou (zámek).

2 ložnice / max 5 osob
číslo chaty: 2412

Nová velmi pěkná chata k pronájmu s terasou (posezení, gril) leží v chatové osadě u lesa na okraji obce v atraktivní lokalitě nedaleko soutoku řek Vltavy a Lužnice (ideální revír pro rybáře).

2 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 2040

Jednoduše zařízená dřevěná chata k pronájmu leží v chatové osadě v malebném prostředí u řeky Lužnice (přírodní koupání, rybaření) na neoploceném pozemku (zastřešené posezení, ohniště).

2 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 2224

Pěkně zařízená chalupa k pronájmu s oplocenou zahradou (nadzemní bazén) a uzavřeným dvorem (posezení, gril) leží v klidné obci v atraktivním jihočeském regionu na rozhraní Třeboňska a Táborska.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 24110

Akceptované poukázky a asociace