Pelhřimov, brána Vysočiny, leží v západní části kraje Vysočina, na okraji Českomoravské vrchoviny. První zmínky o Pelhřimově pocházejí už z první poloviny 13. století. Ke vzniku města se váže hned několik pověstí. Jedna z nich hovoří o tom, že biskup Peregrin, který se při své pouti do Říma v letech 1225 – 1226 zastavil u studánky Belky, byl natolik okouzlen krásou krajiny, že zde založil město, které nazval svým jménem – Pelhřimov. Pelhřimovští měšťané mu zachovali věčnou vzpomínku tím, že jeho siluetu umístili do svého městského znaku. Historicky však lze doložit pouze fakt, že v letech 1224 – 1225 byl pražským biskupem Pelhřim (Peregrin) z Vartenberka.

Pelhřimov je vyhledávaným turistickým cílem pro svou bohatou historii, významné památky a pestrost zážitků, které nabízí. Navštívit můžete Muzeum rekordů a kuriozit u Dolní brány, historické centrum s Masarykovým náměstím s renesančními, barokními i secesními domy. Obdivovat můžete také děkanský kostel sv. Bartoloměje s věží měřící 61 m, ze které je nejkrásnější vyhlídka na město a okolí. Dále pak sochu sv. Václava, radnici s orlojem, zámek pánů z Říčan, dvě hranolové vstupní brány – Rynáreckou a Jihlavskou, či renesanční Purkrabský-Broumovský dům zdobený psaníčkovými sgrafity. 

Mezi nejslavnější rodáky Pelhřimova patří bratři Lipští, které znáte z kultovních filmů jako Ať žijí duchové, Jáchyme, hoď ho do stroje nebo Šest medvědů s cibulkou. Jejich  muzeum, aneb Múzyum Lipských, najdete také na historickém Masarykově náměstí. 

Děti nadchne návštěva Pelhřimovského pekla, Muzeum strašidel nebo Děkanská zahrada se zookoutkem a dětským hřištěm. 

Pelhřimov proslavila i nesmrtelná hláška Rudolfa Hrušínského z filmu Vesničko má středisková: „Jeď do Pelhřimova, pěkně si prohlídni krematorium, ať víš, do čeho jdeš." V Pelhřimově však nikdy žádné krematorium nebylo a není, nejbližší se nachází v Jihlavě.

Fotogalerie - Pelhřimov

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Pelhřimov je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Pelhřimov je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Stylově zařízený podkrovní vejmínek (apartmán) v zadní části chalupy se samostatným vchodem a samostatnou oplocenou zahradou (koupací káď, posezení, gril, ohniště) na kraji obce na Pelhřimovsku.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 2227

Dnes zobrazeno 11x

Rezervováno 14. 9.

Pěkná účelně zařízená chalupa leží v oplocené zahradě (posezení, ohniště) v malé obci v malebné krajině jihozápadní Vysočiny jen 7 km od Pelhřimova s mnoha možnostmi ke krásným výletům do okolí.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chalupy: 1728
Pelhřimov je vyhledávaným turistickým cílem pro svou bohatou historii, významné památky a pestrost zážitků, které nabízí.

Zcela jednoduše zařízená chalupa na neoploceném pozemku (ohniště) leží na klidném místě na okraji obce v malebné krajině jihozápadní Vysočiny jen 3 km od přehrady Trnávka (koupání, rybaření).

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chalupy: 1865

Dnes zobrazeno 14x

Rezervováno včera

Mimořádně atraktivní chalupa s oplocenou zahradou (bazén, terasa s posezením, dětský koutek, zahradní domeček) a s uzavřeným dvorem (vířivka, posezení, krb) na okraji malé vesničky.

5 ložnic / max 14 osob
číslo chalupy: 1659

Zcela samostatná pěkně zařízená část dvojdomku (chalupy) s vlastním vchodem v neoplocené zahradě (posezení, ohniště) na klidném místě na kraji obce jen 0,9 km od přehrady Trnávka (koupání, rybaření).

2 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1512

Jednoduše zařízená vesnická chalupa k pronájmu s oploceným dvorem (gril, ohniště) leží v malé obci 14 km od Pelhřimova (Muzeum rekordů a kuriozit). Ideální k cykloturistickým výletům.

2 ložnice / max 5 osob
číslo chalupy: 2226

Dnes zobrazeno 25x

Zrekonstruovaná velmi pěkně zařízená chata na neoploceném pozemku (posezení, ohniště) na romantické samotě v údolí v malebné přírodě Vysočiny jen 14 km od Pelhřimova. Cykloturistika.

2 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 1165

Útulná menší chata k pronájmu s terasou a obytným pokojem s krbovými kamny leží v chatové osadě poblíž lesa na okraji obce v malebné krajině jihozápadní Vysočiny na Pelhřimovsku.

1 ložnice / max 3 osoby
číslo chaty: 2308

Akceptované poukázky a asociace