Město Humpolec leží v okrese Pelhřimov nedaleko Jihlavy. Vznikl jako strážné místo uprostřed pohraničních hvozdů, kde vedla důležitá stezka z Prahy na Moravu. Podle pověsti stál při zrodu Humpolce polomytický Gumpold, seriózní prameny však tuto domněnku nepotvrzují a jméno praotce města neuvádějí. První písemná zmínka o vsi je z r. 1178, kdy ji král Přemysl daroval Soběslavovi II. 

Narodili se tu takové osobnosti jako Jaroslav Hašek, Gustav Mahler, Jan Želivský nebo Dr. Aleš Hrdlička.

Hliník se odstěhoval do Humpolce…, kdo by tuto legendární hlášku z filmu Marečku, podejte mi pero, neznal? Na počest stále chybějícího Hliníka bylo postaveno Hliníkárium, které je hojně navštěvováno turisty z celé ČR.

Dalším lákadlem je Muzeum Dr. Aleše Hrdličky, světoznámého antropologa, založené roku 1895. V roce 1969 byla v muzeu u příležitosti 100. výročí narození dr. Aleše Hrdličky otevřena antropologická expozice a ve městě byl k této příležitosti uspořádán I. mezinárodní antropologický kongres, na který se sjeli vědci z celého světa.

Za návštěvu stojí i kostel sv. Mikuláše a jeho vyhlídková věž. Cesta po 115 schodech vede kolem pěti zvonů (Mikuláš, Václav, Ludmila, Jiří a Panna Maria) a závaží věžních hodin. Odměnou vám bude krásný výhled na město Humpolec a okolí. V rodinném pivovaru Bernard si můžete objednat prohlídku i s degustací a z pivovarské rozhledny se kochat výhledem na město. 

A kam s dětmi v Humpolci? V parku Stromovka najdete dětské hřiště i kavárnu pro unavené rodiče. V areálu školního statku mohou děti obdivovat kromě hospodářských zvířat a koní i peruánské lamy, mongolské ovce, černé kamerunské kozy a pávy. Procházku na čerstém vzduchu i s menšími dětmi si můžete dopřát, vydáte-li se po naučné stezce Březina dlouhé 7 km. Užijete si příjemnou nenáročnou procházku lesem, která vede kolem pověstmi opředené skály Čertovky až ke zřícenině hradu Orlík, vydechnete si na romantickém místě u třech jezírek, a uvidíte i štolu, kde se těžilo stříbro.

Pokud chcete trošku sportovat, u rybníka Hadina můžete využít novou cyklostezku, vhodnou i pro in-line bruslaře nebo diskgolfové hřiště s 9 jamkami v lesoparku pod Orlíkem. 

Ve skanzenu Zichpil si můžete udělat obrázek o životě chudých v 18. a 19. století. Uvidíte vše, co k jejich skromnému životu patřilo. Prohlídky jsou možné pouze s průvodcem, její součástí jsou interiéry Nápravníkova stavení č.p. 338,  tzv. Tolerančního kostela, bývalé synagogy a hřbitovního kostela. V těsném sousedství skanzenu leží bývalé Židovské město.

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Humpolec je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Dnes zobrazeno 10x

Rezervováno 14. 9.

Útulně a pěkně zařízená chata v částečně oplocené zahradě (posezení, gril, ohniště) zcela na kraji obce jen 500 m od rekreačního rybníka a jen 3 km od Humpolce (zřícenina hradu Orlík).

2 ložnice / max 5 osob
číslo chaty: 0718

Dnes zobrazeno 9x

Prostorná jednoduše zařízená chalupa s hernou (stolní tenis) v částečně oplocené zahradě (plocha pro míčové hry, posezení, ohniště) leží na malebné samotě u lesa jen 6 km od Humpolce (koupaliště).

6 ložnic / max 20 osob
číslo chalupy: 1859
Město Humpolec leží v okrese Pelhřimov nedaleko Jihlavy. Vznikl jako strážné místo uprostřed pohraničních hvozdů, kde vedla důležitá stezka z Prahy na Moravu.

Novostavba chaty k pronájmu se saunou a bohatým vyžitím pro celou rodinu leží na oploceném pozemku v těsné blízkosti rybníku Kachlička (50 m) (přírodní koupání) jen 7 km od Humpolce.

4 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 2110

Stylový srub k pronájmu se zastřešenou terasou (gril, posezení), postelí s nebesy a velkou vanou je ideální pro romantický pobyt 2 osob na klidném místě u lesa v kouzelné přírodě na Vysočině.

1 ložnice / max 2 osoby
číslo chaty: 24104

Stylový srub k pronájmu se zastřešenou terasou (gril, posezení), postelí s nebesy a velkou vanou je ideální pro romantický pobyt 2 osob na klidném místě u lesa v kouzelné přírodě na Vysočině.

1 ložnice / max 2 osoby
číslo chaty: 24105

Na malebné samotě umístěný srub k pronájmu s terasou (posezení, gril) leží na neoploceném pozemku obklopen lesem, loukami a rybníky jen 6 km od hradu Lipnice nad Sázavou.

2 ložnice / max 9 osob
číslo chaty: 24106

Nápaditě zařízená maringotka k pronájmu leží na velkém oploceném pozemku s rybníkem, koupacím sudem, terasou a dalším bohatým vyžitím v malebné a klidné lokalitě zcela na okraji malé obce.

0 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2495

Dnes zobrazeno 11x

Rezervováno 14. 9.

Pěkná účelně zařízená chalupa leží v oplocené zahradě (posezení, ohniště) v malé obci v malebné krajině jihozápadní Vysočiny jen 7 km od Pelhřimova s mnoha možnostmi ke krásným výletům do okolí.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chalupy: 1728

Akceptované poukázky a asociace