Zobrazit na mapě

Drábské světničky

Skalní pevnost, nebo skalní hrad chcete-li, Drábské světničky najdete na západě Českého ráje, 4 km východně od Mnichova Hradiště.

Aspoň na chvíli si můžete užít “cestu do pravěku”, výhodnou polohu totiž využívali lidé už v době kamenné. Nálezy dokazují husté osídlení už ve 3. tisíciletí před naším letopočtem. Pískovcové skalní věže a stěny Drábských světniček stojí vysoko nad údolím řeky Jizery, vypínají se do výšky 86 - 141 metrů.

Celý komplex původně tvořilo přibližně 30 světniček vytesaných na ploše sedmi pískovcových skalních bloků, které propojovaly dřevěné lávky a mostky.

Drábské světničky jsou jedním z nejnavštěvovanějších míst Českého ráje, což si však také vybralo svou daň. Od roku 2021 zůstávají uzavřeny na dobu neurčitou. Důvodem je celkové opotřebení pískovcových skal, které trpěly přílišným náporem turistů. Vnitřní okruh hradem je dlouhodobě uzavřen, ale průchod areálem po červené značce a prohlídka okolí s přirozenými skalními vyhlídkami je i nadále možná.

Hrad se znovu otevře po novém zajištění ochrany památky v roce 2025.

Fotogalerie - Drábské světničky

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Drábské světničky je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Drábské světničky je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Jednoduše zařízená srubová chata k pronájmu se zastřešenou terasou v neoplocené zahradě (bazén, posezení, ohniště) na kraji malé obce jen 150 m od řeky Jizery. Cykloturistika.

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 1318

Kvalitně zařízený rekreační dům k pronájmu s wellness zázemím (vnitřní bazén, finská a parní sauna) leží v oplocené zahradě (altánek, posezení, krb) v chatové osadě nedaleko Komárovského rybníka.

5 ložnic / max 10 osob
číslo chaty: 2031
Celý komplex původně tvořilo přibližně 30 světniček vytesaných na ploše sedmi pískovcových skalních bloků.

Malý kvalitně zařízený apartmán s terasou (posezení, gril) v přízemí velké chalupy na kraji obce v malebné přírodě Českého ráje jen 200 m od koupaliště. Ideální k cykloturistice.

1 ložnice / max 2 osoby
číslo apartmánu: 1313a

Prohlíželo 98 lidí

Nová luxusně zařízená chata s krbem a terasou k pronájmu na neoploceném pozemku (pergola, zapuštěný bazén, gril) na kraji obce jen 200 m od koupaliště a jen 1,5 km od skalního města Hruboskalsko.

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 1522

Velmi atraktivní prostorný apartmán v podkroví chalupy ve velké zahradě (zapuštěný bazén, pergola, krb) na kraji obce jen 200 m od koupaliště a jen 1,5 km od skalního města Hruboskalsko.

2 ložnice / max 4 osoby
číslo apartmánu: 1313b

Moderní stylově zařízená novostavba chaty (bungalovu) k pronájmu se zahradou a terasou (posezení a gril) leží v obci v blízkosti města Turnov (koupaliště) a je ideální pro poznávání krás Českého ráje.

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2313

Malá zcela jednoduše zařízená chata k pronájmu leží v oplocené zahradě za domem ubytovatele (zapuštěný bazén, posezení, krb, dětské hřiště) na okraji města Turnov jen 3 km od hradu Valdštejn.

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 1753

Pěkně zařízená chata na neoploceném pozemku (posezení, krb) na klidném místě na okraji malé osady v malebné krajině Českého ráje jen 3 km od zámku Sychrov a jen 10 km od Turnova (koupaliště).

2 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 0822

Akceptované poukázky a asociace