Obce a města

Město Blansko leží necelých 20 km od Brna v údolí řeky Svitavy. Pyšní se také označením “brána Moravského krasu”.

Četné archeologické nálezy svědčí o tom, že oblast Blanenska byla osídlena prakticky již od pravěku. První písemná zmínka o něm je zachycena již v Letopise kanovníka Vyšehradského z roku 1136. Od konce 14. století se objevují zprávy o tzv. manském dvoře na levém břehu Svitavy. Kolem tohoto dvora, stojícího zhruba v místech dnešního zámku, postupně vyrůstala osada Nové Blansko. Obě části se správně a ekonomicky vyvíjely samostatně až do roku 1526. Zásadní význam pro rozvoj Blanska měla výstavba železniční trati Brno – Česká Třebová – Praha, kterou v letech 1843–1849. Přelomovým datem v dějinách Blanska pak bylo jeho povýšení na město v roce 1905 dekretem císaře Františka Josefa I.

V Blansku doporučujeme návštěvu renesančního zámku Blansko, který je zároveň sídlem Muzea Blanenska. Zámek patřil rodu Gellhornů, následně Salmanům. Muzeum nabízí mj. také interaktivní expozice a prohlídkové trasy pro rodiny s dětmi.

Další pozoruhodnou památkou je farnost s kostelem sv. Martina, patří mezi nejstarší na Moravě. První zmínky o ní jsou z roku 1136. V kostele se nachází hrobka Rožmitálů a Gellhornů, v těsné blízkosti kostela najdete památník a rozárium Karolíny Meineke, první ženy anglického krále Viléma IV., která zemřela právě v Blansku.

Kam s dětmi v Blansku? Dětem se bude líbit zahradní LGB železnice v měřítku 1:22,5. Je tu vlakové nádraží, lanová dráha a domky. Na dráze dlouhé 30 m jezdí dvě parní vlakové soupravy s 5 vagóny. 

Dalším lákadlem pro děti určitě bude aquapark Blansko. Bazén aquaparku obsahuje i divokou řeku s houpacím bazénkem uprostřed, 55 metrů dlouhý tobogán, 2,5 metru širokou a 14,5 metru dlouhou skluzavku, bublinkovou masážní lavici a vodní hřib. K dispozici je i dětský bazének, který je sestaven ze dvou propojených bazénků s vodním hřibem. V zadní části areálu je široká písečná pláž s dětským hřištěm.

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Blansko je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Blansko je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Pěkná jednoduše zařízená chata k pronájmu leží v částečně oplocené zahradě (terasa, gril) v malebném lesnatém prostředí chatové osady v blízkosti rybníka (rybaření) jen 6 km od propasti Macocha.

0 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2101

Pěkná jednoduše zařízená chata v částečně oplocené zahradě (bazén, posezení, gril) v lesnatém prostředí chatové osady v blízkosti rybníka (přírodní koupání, rybaření) jen 6 km od propasti Macocha.

1 ložnice / max 5 osob
číslo chaty: 1514
Město Blansko leží necelých 20 km od Brna v údolí řeky Svitavy. Pyšní se také označením “brána Moravského krasu”.

Útulná malá chata k pronájmu leží v oplocené zahradě (bazén, pergola, gril) na kraji malé obce v blízkosti CHKO Moravský Kras (propast Macocha, Punkevní jeskyně) jen 8 km od Blanska.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2202

Stylově zařízená chalupa se zcela uzavřeným dvorem (bazén, posezení, gril) v obci v malebné krajině Moravského krasu 6 km od Sloupsko-šošůvské jeskyně a 8 km od Boskovic (zámek, hrad).

1 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 0835

Jednoduše zařízená chalupa k pronájmu s uzavřeným dvorem a oplocenou zahradou (zastřešené posezení, ohniště, udírna) leží na okraji malé obce nedaleko CHKO Moravský kras jen 35 km od Brna.

4 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 2420

Mimořádně atraktivní stylová chalupa s obytným větrným mlýnem, hernou (biliárd, stolní fotbal), vinným sklípkem a uzavřeným dvorkem ve velké oplocené zahradě (bazén, stolní tenis, …).

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1414

Pěkná účelně zrekonstruovaná chata k pronájmu v tichém prostředí malé chatové osady nedaleko lesa na úpatí Drahanské vrchoviny jen 200 m od místního koupaliště a jen 10 km od Boskovic.

1 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 1458

Pěkně a jednoduše zařízená chata k pronájmu s oplocenou zahradou (posezení, gril) leží u lesa v klidné chatové osadě jen 300 m od zatopeného lomu Hartlovka a jen 800 m od přírodního koupaliště Libuše.

2 ložnice / max 5 osob
číslo chaty: 24111

Akceptované poukázky a asociace